skoda ma te same silniki co vw ale w tym przyapadku zamiast silnika 160KM 1,4 tsi (montowanego np. w golfach)ma 160KM 1,8 tsi (montowany w passacie)1,4 tsi w skodzie jest ten sam co w golfie ale z mocą 120KM. Ja wybrałem 1,8 tsi bo diesel Raczej mi się nie opłacał(mowa tu o porównywalnej mocy czyli 2,0 tdi) a poza tym nie przepadam za nimi. Jazda 1,8 sprawia naprawdę wiele przyjemności więc ja go polecam.
[Inne] jak zdjąć boczek tam gdzie jest dziwgnia od otw maski
Zwiń
X
-
[Inne] jak zdjąć boczek tam gdzie jest dziwgnia od otw maski
witajcie.
chce sobie zmienic tą stopkę ktora jest po stronie kierowcy na lewą nogę, tylko nie wiem jak sciągnąć ten boczek przy którym jest wajha od otwierania pokrywy silnika. czy tą wajhę się jakoś ściąga? tam nie widac zadnej zaslepki na srube mocująca itd... czy jesli się ją jakoś wypycha tam linka nie odpadnie od niej ?
prosze was o info w tej sprawie
no i drugi myk - jak sciągałem pokrywe po lewej stronie od bezpiecznikow i podczas otwierania zeskoczyl spinacz od wyciagania ich z konsoli i polecial w pierony i za cholere nie wiem gdzie - gdzie on mógł wpaść?
auto jest na gwarancji, i ewentualnie spód pod kierownica moge wykrecic ale na nic wiecej chyba sobie nie moge powolic hmm
dzieki za pomocVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
-
-
janusz_007, co do podstopnicy to powinno Ci pomóc: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=14052
lub
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
czy to tak bez problemu sie wysunie? wtedy linka nie spadnie? itd? bo nie che aby serwis sie cos kapnął jak pojade na pierwszy przeglad;D
jak zdejmę tą zawleczkę to wtedy sciągnę wajhę
i co dalej?
bede musial sciągac z zatrzasku próg? czy ten element tak sam z siebie potem?
dzieki z góry za odp
[ Dodano: Pon 16 Mar, 09 22:08 ]
a i jeszcze jedno pytanie: wpadl mi gdzies tam ten spinacz do wyciagania bezpiecznikow. wykrecalem ten spod pod kierownica (tam są 2 sruby) ale tego spinacza nie znalazłem. i potem jak skrecilem ten spod z lewej strony troche on odstaje. nad gniazdem do diagnostyki jest gruby kawalek maty wygluszającej? gdzie on ma iść bo mam wrazenie ze to on wypycha ten spod i przez to on odstaje. czy ten kawalek idzie do góry? czy jakos tam te kable inaczej poprzestawiac (docisnac do góry aby nie wywierały nacisku na spód)VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
janusz_007, musisz najpierw wyczuć tę zawleczkę palcem ( najłatwiej jest to zrobić wtedy, gdy rączka jest "pociągnięta" ). Potem wkładasz płaski śrubokręt z tyłu rączki i wysuwasz tę plastikową zawleczkę ( powinna wyjść bezproblemowo ). Jak zawleczka już wyjdzie to ściągasz rączkę do wnętrza samochodu ( wzdłuż osi jej obrotu ). W OII pod rączką jest ukryta śruba, która trzyma ten plastikowy boczek. Jest on także dodatkowo przymocowany na kilku metalowych zatrzaskach wzdłuż progu ( trzeba delikatnie ciągnąć do góry, ewentualnie z czuciem podważać całość płaskim śrubokrętem ) - nie wiem czy w Golfie jest tak samo :roll:
Co do spinacza to go "olej" :P ; jest plastikowy więc nie narobi szkód, a w ASO poproś żeby Ci wsadzili nowy. Niestety nie pomogę z tym wygłuszeniem/odstającym plastikiem; jedyne co mi przychodzi do głowy to rozkręć jeszcze raz i spróbuj ponownie złożyć, wszystko powinno ładnie pasować ( w fabryce nikt tam nic nie upycha na siłę i wszystko ma swoje miejsce)...
EDIT. Po zdjęciu rączki linka nie wypadnie, bo cały mechanizm otwierania zostaje na karoserii ( schodzi tylko rączka )...
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007a później z założeniem nie rączki nie bedzie problemu? przed założeniem pociagnac w pozycję otwarcia maski i wtedy najlepiej załozyc co?
dzieki za infoJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
zmienilem to inaczej. tak jest tam ciasno ze nie mam pojecia jak do tej zawleczki sie dobrać i zrobilem tak ze przycialem troche te boczki podstopnicy, wcisnąłem boczek przy ktorym jest rączka do lewej strony, wsunąłem podstopnice, zakrecilem srube, i potem troche naciągnąlem boczek za te wąsy z podstopnicy i tyle, nic nie widac i wszystko jest gites
oslone pod kierownica tez dobrze załozylem bo nigdzie nic nie odstaje;pppp
ale tak na marginesie, gdzie te czasy w ktorych wszystko bylo proste do rozebrania, i plastiki ktore byly byly sztywne i porządne, a nie takie cienkie i tandetne jak teraz;ppppVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
Komentarz